Speak English Like an American » Review for Lessons 21-25

Practice The Idioms

Fill in the blank with the missing word:

  1. Next year, Ted will be traveling all _____ the world with his band.
    • a) about
    • b) inside
    • c) over
  2. After his fifth vodka, Steve was _____ sheets to the wind.
    • a) five
    • b) three
    • c) two
  3. For a while, the Johnsons were living _____ a shoestring. They couldn't afford to eat out at restaurants.
    • a) with
    • b) on
    • c) by
  4. When my friend lost her favorite necklace, I told her it was no use crying over spilt _____.
    • a) milk
    • b) juice
    • c) beer
  5. Joel has a fun job. He's _____ charge of advertising sales for Mad, the best humor magazine in America.
    • a) at
    • b) on
    • c) in
  6. Please put away your wallet! Let me _____ the bill.
    • a) arm
    • b) foot
    • c) hand
  7. My friend was running around like a chicken with its head cut off. I told her to chill _____.
    • a) out
    • b) in
    • c) down
  8. Bob worked out the nuts and _____ of the agreement with the National Cookie Company.
    • a) details
    • b) bolts
    • c) tacks
  9. After Martha's neighbor chopped down her apple tree, she held a grudge _____ him for years.
    • a) from
    • b) against
    • c) for
  10. I arrived late to the stadium. The baseball game was already _____ progress.
    • a) through
    • b) in
    • c) at
  11. My friend invited me out for a drink, but I told her I'd first need to wrap _____ some things at the office.
    • a) through
    • b) along
    • c) up
  12. I'm _____ and tired of telemarketers calling me in the evening trying to sell me stuff I don't want.
    • a) sick
    • b) ill
    • c) angry
  13. Kristen's boss paid her a compliment. He said she was the best salesperson in the company. That really _____ her day.
    • a) made
    • b) created
    • c) ruined
  14. The person seated behind me on the airplane kept on kicking my seat. Finally, I told him to _____ it out.
    • a) stop
    • b) cut
    • c) fly
  15. Amber hopes to break _____ the modeling business after she graduates from high school. She can definitely model nose rings and tattoos!
    • a) into
    • b) in
    • c) around
Crossword Puzzle

Across

  • 1. First things _____. Before we start wandering around the streets of Paris, let's look at a map and plan our route.
  • 3. The company will wine and _____ their top candidates for this position.
  • 5. Nicole was really looking _____ to her school trip to Spain.
  • 7. Ken is an engineer. He tries to understand the nuts and _____ of how things work.
  • 9. When the stock market collapsed, Bob lost his _____ and sold everything.
  • 10. Nicole's boyfriend forgot his wallet, so she had to foot the _____.
  • 11. Bob no longer shops at the Village Market. He holds a _____ against them.
  • 13. I was sick and _____ of watching my co-worker flirt with our boss.

Down

  • 2. We can't afford a new computer for the office. We're running on a _____.
  • 3. Bette Davis may have been a great actress, but she was a _____ lady in real life.
  • 4. Musicians from the Juilliard School of Music are the cream of the _____.
  • 6. Diane and Mike just bought a mansion. They're rolling in _____.
  • 8. Mary left her husband George for a younger man. She told George, "I hope there are no _____ feelings about this."
  • 12. Stephen King has a long track _____ of writing bestsellers.
Challenge Crossword Puzzle

How well have you learned the idioms in this book? This crossword puzzle will test you. Idioms are taken from throughout the entire book. If you can solve the whole puzzle, good for you!

Across

  • 2. The US team did not win the World Cup, but they gave it their best _____.
  • 3. You think Al should tell his boss that she's wrong? Easier said than _____!
  • 4. The English teacher gave her students a useful _____ of thumb. She told them not to repeat the same adjectives too many times in one essay.
  • 6. You have an exam tomorrow morning? You'd better start hitting the _____!
  • 7. Todd doesn't like reading. It's like _____ teeth to get him to read anything.
  • 11. Julie was very upset when her landlord increased her rent by 25 percent. Now she doesn't know how she'll make ends _____.
  • 14. Eva loves to travel. She's traveled all _____ the world.
  • 15. Stop jumping up and down on the bed! If it breaks, it'll be no laughing _____.
  • 16. I wanted to buy The New York Times this morning, but by the time I got to the store, they had already _____ out.
  • 18. Good luck at the casino. Hopefully you'll strike it _____!
  • 23. Jay didn't cheat during the Scrabble game. He won _____ and square.
  • 24. You look very tired. We'd better call it a _____ and go home.
  • 25. You paid $900 for that cappuccino maker? That's really _____ dollar!
  • 28. You're going on vacation to Aruba? I'm _____ with envy.

Down

  • 1. On a hot day like today, an ice cream stick is just what the _____ ordered!
  • 2. We've only got two hours to finish this project. Let's roll up our _____ and start working.
  • 3. Pfizer really wanted to Tanya to accept their job offer, so they agreed to sweeten the _____.
  • 5. If you studied your idioms, this crossword puzzle should be a _____ of cake.
  • 8. Ted _____ around the bush before telling his parents that he failed his test.
  • 9. Mmmm, this chocolate cake is out of this _____!
  • 10. Joe wants to join the army, but he hasn't yet broken the _____ to his mom.
  • 11. Oh, you're finally home. That's a load off my _____!
  • 12. Frank, our best salesman, hasn't made a sale all week. I'm afraid he's lost his _____!
  • 13. Mark drove a hard _____ and got two T-shirts for the price of one.
  • 17. Vivian is a night _____. She never goes to sleep before midnight.
  • 19. I know you had your _____ set on going skiing this weekend, but I'm afraid there won't be enough snow.
  • 20. You'd better get up _____ and early to finish your homework.
  • 21. Your team won four soccer games in a row? You're on a _____ streak.
  • 22. All of Brianna's after-school activities cost money. Her parents are tired of shelling _____ so much money.
  • 23. Judy made a list of books for the book club to read, but she told members to feel _____ to make other suggestions.
  • 26. Will Democrats and Republicans every stop fighting? When _____ fly!
  • 27. Tom doesn't want to go to the rock concert. Jazz is more his cup of _____.
Answer Key
Practice The Idioms
  1. c
  2. b
  3. b
  4. a
  5. c
  6. b
  7. a
  8. b
  9. b
  10. b
  11. c
  12. a
  13. a
  14. b
  15. a
Crossword Puzzle

Challenge Crossword Puzzle

Answer Key
Favorite Books

English idioms, proverbs, and expressions are an important part of everyday English. They come up all the time in both written and spoken English. Because idioms don't always make sense literally, you'll need to familiarize yourself with the meaning and usage of each idiom. That may seem like a lot of work, but learning idioms is fun, especially when you compare English idioms to the idioms in your own language.

Read more

The purpose of the Illustrated Everyday Expressions with Stories series is to introduce English language learners to common idioms through humorous examples and illustrations. The lessons in this book will both entertain and enlighten students while providing exposure to how each idiom can be used in a variety of contexts.

Read more

The purpose of the Illustrated Everyday Expressions with Stories series is to introduce English language learners to common idioms through humorous examples and illustrations. The lessons in this book will both entertain and enlighten students while providing exposure to how each idiom can be used in a variety of contexts.

Read more

Do you want your English to sound natural and fluent? Idiomatic expressions are essential to natural sounding English, but they can be challenging to remember, and even harder to use in conversation. This simple and straightforward program can help you master hundreds of useful and common idiomatic expressions. Best of all, you don't need a book, so you can listen anywhere and anytime it's convenient. It's a piece of cake!

Read more