Speak English Like an American » Review for Lessons 11-15

Practice The Idioms

Choose the best substitute for the phrase or sentence in bold:

  1. Nicole didn't want to go to the party, but her friend twisted her arm.
    • a) persuaded her
    • b) hurt her arm
    • c) agreed with her
  2. Amber needs to go on a diet and lose 10 pounds, but it's difficult for her because she has such a sweet tooth.
    • a) she has a loose tooth
    • b) she has emotional problems
    • c) she likes to eat sweets
  3. Amber likes to design handbags as a hobby, but she's not sure she could make a living at it.
    • a) do it for the rest of her life
    • b) earn enough money to support herself
    • c) do it all day long
  4. Ted wanted to travel to Miami for a rock concert. His mother told him it was out of the question.
    • a) a good idea
    • b) still a possibility
    • c) not a possibility
  5. Nicole worked her tail off, making hundreds of posters for her campaign.
    • a) worked very hard
    • b) worked until her tail fell off
    • c) made her friends work hard
  6. It's crunch time. Ted has to write six papers in two days.
    • a) It's a very busy time.
    • b) It's a time to relax.
    • c) It's a period of time filled with fun and laughter.
  7. My 95-year old neighbor was cutting her grass on a hot summer day. I offered to lend a hand.
    • a) give her my hand
    • b) help her
    • c) drive her to the hospital
  8. Jennifer treats her husband like dirt. I don't know why he doesn't just leave her.
    • a) is very nice to her husband
    • b) asks her husband to do the gardening
    • c) is nasty to her husband
  9. Tattoos are all the rage. Many kids are getting them.
    • a) something that makes you angry
    • b) very popular
    • c) easy to get
  10. Things are looking up for Bob. He's already found a new job working for his wife.
    • a) Bob's situation is getting worse.
    • b) Bob's situation is improving.
    • c) Bob always focuses on positive things.
  11. Susan volunteered to host 45 exchange students from China. Now she fears she's bitten off more than she can chew.
    • a) accepted an easy assignment
    • b) taken on a bigger task than she can handle
    • c) ordered too much Chinese food
  12. If Ted doesn't get going on his chemistry homework soon, he's going to be up all night.
    • a) start doing
    • b) stop doing
    • c) leave the house with
Crossword Puzzle

Across

  • 2. My old job was boring. All I did was _____ numbers all day.
  • 4. Bob went to the Village Market to get the _____ rolling on the cookie business.
  • 5. You didn't take out the garbage yet? Never _____ ! I'll do it myself.
  • 7. Donna ate the whole apple pie herself. I guess she has a _____ tooth.
  • Jim never thought he could sell designer watches on street corners, but his brother taught him the _____ of the trade.
  • 11. You've been working at the computer for hours. Why don't you take a _____?
  • 12. After her boyfriend broke up with her, Anna was feeling down in the _____.
  • 13. Mini-skirts were all the _____ last summer.

Down

  • 1. Susan used to sing opera, but she hasn't sung in years. She's out of _____.
  • 3. Bill thinks he's the smartest guy in the world. His friends think he just has a big _____.
  • 6. I don't like horror movies, but John _____ my arm and I agreed to see Murder on Main Street.
  • 8. My car wasn't running well so I changed the oil. That should do the _____.
  • 10. After the car accident, Betty was a _____ wreck whenever she drove.
  • 11. When I don't get eight hours of sleep, I feel like a _____ case in the morning.
Answer Key
Practice The Idioms
  1. a
  2. c
  3. b
  4. c
  5. a
  6. a
  7. b
  8. c
  9. b
  10. b
  11. b
  12. a
Crossword Puzzle

Answer Key
Favorite Books

English idioms, proverbs, and expressions are an important part of everyday English. They come up all the time in both written and spoken English. Because idioms don't always make sense literally, you'll need to familiarize yourself with the meaning and usage of each idiom. That may seem like a lot of work, but learning idioms is fun, especially when you compare English idioms to the idioms in your own language.

Read more

The purpose of the Illustrated Everyday Expressions with Stories series is to introduce English language learners to common idioms through humorous examples and illustrations. The lessons in this book will both entertain and enlighten students while providing exposure to how each idiom can be used in a variety of contexts.

Read more

The purpose of the Illustrated Everyday Expressions with Stories series is to introduce English language learners to common idioms through humorous examples and illustrations. The lessons in this book will both entertain and enlighten students while providing exposure to how each idiom can be used in a variety of contexts.

Read more

Do you want your English to sound natural and fluent? Idiomatic expressions are essential to natural sounding English, but they can be challenging to remember, and even harder to use in conversation. This simple and straightforward program can help you master hundreds of useful and common idiomatic expressions. Best of all, you don't need a book, so you can listen anywhere and anytime it's convenient. It's a piece of cake!

Read more